Købsaftalen II

Man må heller ikke snyde hinanden i en bolighandel, derfor er sælger forpligtet til at oplyse køber om alt det, som man må regne med er væsentligt for køber at vide i den pågældende handel.

Lad os tage et eksempel: et år efter at køber har overtaget huset, begynder pudsen at falde af, det bliver værre og værre. Køber tilkalder den lokale murermester, som kan fortælle, at den mørtel der er brugt til oppudsningen er helt forkert, huset skal sandblæses, pudses om og males, alt det vil koste ca. 110.000 kr.

Naboen kan fortælle at sælger, som er gartner, selv har pudset huset.

Sælger har altså været selvbygger i forhold til pudsning af huset. Det har han undladt at fortælle, og han har dermed ikke opfyldt sin loyale oplysningspligt.

Herved bliver han erstatningsansvarlig, og må betale køber de 110.000 kr., det koster at få udbedret manglen.

Hvis sælger i købsaftalen havde oplyst om, at han selv havde pudset huset, og bedt køber undersøge om det var gjort korrekt, kunne køber ikke have krævet erstatning.

Lad os nu i stedet antage, at det var en murer, som havde pudset huset med den dårlige puds, hvordan ville sagen da have stået.

Sælger er nu i god tro, idet han må regne med, at en murer ved hvilken mørtel der skal anvendes. Da han er i god tro, kan der ikke blive tale om erstatning, men køber kan måske opnå at få et forholdsmæssigt afslag i købesummen.

Vi skal først finde ud af, hvad det ville have kostet at reparere på købstidspunktet, det sættes af en syns- og skønsmand til 105.000 kr. Huset har kostet 1.500.000 kr. Det betyder at manglen udgør 7 % af købesummen.

Hvis manglen havde udgjort 10 % af købesummen ville køber være nogenlunde sikker på at få et forholdsmæssigt afslag på 105.000 kr.

Hvis det kun havde udgjort 4 %, ville retten med stor sandsynlighed nå frem til, at der ikke kunne blive tale om forholdsmæssigt afslag.

Ved de 7 % der er tale om her, kan vi ikke vide hvad resultatet bliver. Det kan enten blive 105.000 kr. eller ingenting.

 

Du kan med fordel like vores Facebook-side og følge med hver uge, hvor du kan blive klogere på ejendomme, du finder den ved at trykke her!

3. november 2017